Helicopter FAQ

We krijgen regelmatig vragen van andere Nederlanders die enthousiast zijn geworden na het lezen van onze weblog, het artikel op WereldExpat.nl of het twee pagina tellende interview met Ingrid in Libelle (nr. 17/2009). We kunnen ze geen ongelijk geven, het is tenslotte ook een jongensdroom om helikopterpiloot te worden. Daarbij komt dan nog het hele avontuur om de opleiding in de Verenigde Staten te doen. Wij vinden het nog steeds een fantastische belevenis en staan er nog steeds voor de volle 100% achter dat we de stap genomen hebben.

Er komt een heleboel bij kijken voordat het zover is. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen hieronder weergegeven inclusief onze visie hierop.

Sinds kort staan we ook op de site van Bristow Academy onder Success Stories. Tevens kun je meer lezen in het in januari 2011 verschenen boek ”Plan B”, waarin ons verhaal is opgenomen m.b.t. het roer om in je carrière. Klik hier.

Om alvast wat sfeer te proeven, kun je hier een video bekijken van mijn klas JAA 22. Met behulp van eigen geschoten materiaal heeft mijn klasgenoot en vriend Peter Coombes er een mooie compilatie van gemaakt.


YouTube DirektBristow Academy Florida JAA 22 - Casualty to Captain

p.s. Als je de link volgt naar YouTube dan kan je op “Watch in high quality” klikken.

Wat voor visum krijg ik en kan mijn vrouw ook een visum krijgen?

Als student van Bristow Academy krijg je waarschijnlijk een M1 visum, dat recht geeft op een verblijf van 1 jaar. Ik zeg waarschijnlijk omdat wij destijds nog een J1 visum kregen met recht op een verblijf van 2 jaar. Inmiddels is dit veranderd. Als je getrouwd bent en je neemt je vrouw (en kinderen) mee, dan kun je dit bij Bristow aangeven waardoor zij automatisch een M2 visum krijgen. Vriendinnen vallen helaas buiten de boot. Zij kunnen maximaal drie maanden in de V.S. blijven op hun toeristenvisum.

Waar kan ik mijn medische keuring doen?

De JAA class 1 medical kan je doen bij het Aeromedical Expert Centre in Amsterdam Schiphol - Oude Meer. Simpelweg afgekort tot AEC Medicals. Je kan daar ook een FAA keuring laten doen.

Welke huisvestingsmogelijkheden zijn er?

Bristow Academy helpt je op weg bij het vinden van huisvesting. Dit houdt in dat je een lijstje krijgt met adressen van appartementencomplexen in Titusville. Wat wij hebben gedaan, is een makelaar ingezet. We hebben een paar makelaars gemaild en doorgegeven wat ons budget is met onze wensen m.b.t. woonruimte. Ik kreeg een paar keer per week een update met alle huizen die beschikbaar zijn. In Summerhill betaal je voor een appartementje met 2 slaapkamers $975. Ter vergelijking: wij huren een vrijstaand huis (!) met 3 slaapkamers, 2 badkamers, aparte study, garage voor 2 auto’s en rondom tuin, community pool met wireless internet voor $950 per maand. Je moet zelf ondernemend zijn en het scheelt als je van tevoren polshoogte kunt komen nemen. Wij wonen in de community Plantation Oaks.

De meeste studenten huren een appartement in Summerhill in Titusville. Dit is overigens niet het goedkoopste, maar wel redelijk dichtbij school. Alle appartementen beschikken standaard over een wasmachine en droger. Dit complex heeft een zwembad en een fitness center.

Er is ook nog Windover Oaks, waar ook een aantal studenten zitten. Dit ligt meer in het midden van Titusville, is een stuk goedkoper, ziet er alleen veel minder nieuw (lees shabby) uit. Ook dit complex heeft een zwembad, maar geen wasmachine/droger opstelling in het appartement, maar een apart laundry gebouw.

In beide appartementencomplexen worden de appartementen kaal en dus niet gemeubileerd verhuurd. Bij aankomst zul je dus nog het nodige moeten kopen. Het is wel gestoffeerd; wat meestal tapijt met lamellen inhoudt.

Dan is er nog Treder Realty waar je kant-en-klare appartementen, volledig gemeubileerd kan huren. Alles zit erin: meubels, servies, potten pannen, tv etc.

Wat zijn de vaste kosten per maand ongeveer?

Een gezin betaalt voor een appartement of huis rond de $1000 per maand (kale huur). Daar komt nog gas, water en electra bij ter grootte van $150-200. Voor digitale tv en internet betaal je algauw $ 95 per maand. De lokale provider hiervan is Bright House Networks. Op hun site kun je de verschillende pakketten zien die ze aanbieden. Kies je voor een appartement op Summerhill dan is bijv. kabeltelevisie al in de huur inbegrepen. Je moet dan alleen zelf nog internet aanvragen. Als je alleen komt, dan kun je meestal een appartement delen. De meeste appartementen hebben 2 dan wel 3 slaapkamers. Je kunt aangeven bij Bristow dat je op zoek bent naar kamergenoten en zij zullen proberen om je in contact te brengen met andere studenten. Dat scheelt aanzienlijk omdat je alle vaste lasten door twee of drie personen kan delen.

In de zomer zijn de kosten voor de electra een stuk hoger omdat de airconditioning overuren maakt. ’s Winters ligt het verbruik aanzienlijk lager. Koken is standaard electrisch.

Hoe lang van tevoren kun je het beste komen?

De meeste studenten komen een week voor aanvang van de opleiding hier en hebben hun woonruimte geregeld tegen de tijd dat ze beginnen. Houd er rekening mee dat er nog van alles geregeld moet worden:

- openen van een bankrekening
- zoeken van huisvesting
- aankoop van een (tweedehands) auto
- Florida drivers license halen (theorie en praktijk)
- kennismaking en administratie bij Bristow
- aankoop van een mobiele telefoon
- aankoop van wat (tweedehands) meubels waaronder een bed

Er kan bij Bristow een afspraak gemaakt worden met Kevin Gallagher (e-mail kevin.gallagher@bristowgroup.com) om bovenstaande punten te regelen. Hij kan je desgewenst ophalen, begeleidt je een dagdeel en geeft een rondleiding door de gebouwen van Bristow.

Voor scherpe hoteltarieven voor de periode dat je nog op zoek bent naar huisvesting of wanneer je een kijkje wilt komen nemen op Bristow Academy, kun je hier klikken. Deze informatie hebben we oktober 2012 doorgestuurd gekregen vanuit Bristow, waar we nog steeds regelmatig contact mee hebben. Als aanrader wordt het nieuwe Holiday Inn genoemd. Ik zou zeggen, kijk zelf en oordeel (doorscrollen naar Short Term Accommodation):

Heb je een auto nodig of kun je ook met de bus?

Het openbaar vervoer hier is nihil. Bijna alle gezinnen en stellen hebben twee auto’s; lijkt belachelijk maar vanwege de afstanden hier en jouw eigen mobiliteit kom je hier niet onderuit. Je betaalt geen wegenbelasting, dus dat scheelt weer en de autoverzekeringen kosten hier ook minder. De brandstofprijs is hier voor de Amerikanen skyhigh maar voor Europse begrippen een lachertje: $3,60 per gallon (3,8 l).

Hoe is de situatie voor mijn vrouw?

Voor de meereizende echtgenoten is het wellicht handig om meer te weten te komen over de Helibirds & Helibabes. Dit is een speciale vereniging voor alle vrouwen en vriendinnen van student piloten en vrouwelijke piloten bij Bristow Academy: Helibirds. Dat klinkt misschien decadent, maar het is vooral erg nuttig om hier deel van uit te maken. Ten eerste vanwege het contact met andere ‘lotgenoten’ (als buitenstaander in het buitenland), maar ook met praktische zaken word je geholpen. Je wordt gelijk betrokken bij de activiteiten die georganiseerd worden (denk aan bowlen, uit eten, hiken, BBQ etc), zodat je niet het gevoel hebt dat je hier helemaal alleen bent. Vaak wordt er geprobeerd een match te maken met iemand van dezelfde leeftijd, achtergrond of uit hetzelfde appartementencomplex.

Als je vriend/man eenmaal begonnen is bij Bristow, blijf je als vrouw thuis achter. Hij krijgt het stikdruk met zijn opleiding en moet veel studeren. Hij is weinig thuis en als hij thuis is, moet hij studeren. Je moet hier wel mee om kunnen gaan. Mede daarom is Helibirds in het leven geroepen. Ik heb zelf het eerst half jaar o.a. een Nederlandse vriendin gehad en nu een IJslandse vriendin. Daarnaast heb ik nog een Nederlandse, Schotse, Engelse en Amerikaanse vriendin. Het is een komen en gaan want mijn IJslandse vriendin vertrekt ook binnenkort terug naar IJsland. Het is een heel bijzonder wereldje zo en je maakt contacten voor het leven.

Mag mijn vrouw werken op het M2 visum?

Nee dat mag niet, helaas. Op een J2 visum mag dit wel, maar dit is dus veranderd. In het geval van een J2 visum, moet er nog wel eerst een werkvergunning aangevraagd worden. Meer informatie in het volgende PDF document: Werken in Florida

Ik heb kinderen. Zijn er goede lagere scholen?

De school waar onze dochters (5 en 8 jaar) heen gaan is Sculptor Charter School. Wij zijn hier erg tevreden over en deze school is al een paar jaar op rij een ‘A rated school’. Dit houdt in dat ze de hoogst mogelijke score halen voor hun onderwijs. De school begint om 09.00 uur en gaat uit om 15.30 uur. Ze eten klassikaal de lunch en komen tussen de middag niet thuis. Vanaf Kindergarten (groep 2) kost de school niets. PreK (groep 1) is alleen een dagdeel gratis, voor het andere dagdeel betaal je $165 per maand.

Om in aanmerking te komen voor deze gratis ochtenden moet je wel het nodige papierwerk inleveren. Je moet bij de locale Child Care Association een ’Certificate of Child Eligibilty’ krijgen. Dit houdt in dat je moet kunnen aantonen dat je inwoner van bijv. Titusville bent (huurcontract) en het jouw kind is (geboorteakte of paspoort). Dat is dus beide geen probleem. Ze vragen om:

- geboorteakte van het kind in kwestie
- huurcontract
- Social Security Number
- boekje van het consultatiebureau met alle inentingen

Aangezien een geboorteakte nou niet het eerste is waar je aan denkt als je voor twee jaar naar de VS gaat, volstaat een paspoort ook.

De kinderen krijgen geen Social Security Number (SSN). Er wordt hier bijvoorbeeld om gevraagd bij inschrijving bij de Child Care Ass. en op school maar die hebben ze niet en zullen ze ook niet krijgen. We hebben dit uitgebreid nagevaagd bij de Social Security zelf. Het grappige is dat de Amerikanen hier een beetje van in de war raken, want die situatie kennen ze bijna niet.

Hoe hebben jullie kinderen de overgang ervaren?

Wij hebben onze dochters (destijds 3 en 6 jaar) het grote nieuws verteld toen wij definitief de knoop hadden doorgehakt en onze werkgevers hadden ingelicht. Dat was voor ons in december 2006 voorafgaand aan september 2007 (start opleiding). Ze hadden toen nog 9 maanden om er naar uit te kijken. Onze dochters vonden het wel stoer dat ze voor 1 à 2 jaar naar Amerika zouden gaan. Natuurlijk speelt het gemis aan de eigen vriendinnetjes en opa’s en oma’s op dat moment, maar het feit dat in Florida altijd de zon schijnt met dagelijkse zwempartijen en Disney die om de hoek zit, gaf de doorslag. Het scheelde ook dat ze al een beeld van onze nieuwe woonomgeving hadden omdat we in de meivakantie ‘07 10 dagen naar Titusville geweest zijn.

Ze hebben bewust afscheid kunnen nemen van al hun juffen en de kinderen in de klas. De basisschool ging er heel leuk mee om en had allerlei verrassingen en cadeautjes in petto. Noa (8) mailt en schrijft nog steeds met kinderen uit haar klas.

We hebben onze oudste dochter naar privéles Engels gestuurd gedurende een maand of vier, voorafgaand aan ons vertrek. We vonden dit voor de jongste minder nodig omdat zij naar PreK zou gaan (zeg maar groep 1 van de kleuterschool) en het al spelenderwijs wel zou leren). De oudste zou na de zomervakantie naar groep 4 gaan (Second Grade) en aangezien ze ook al te maken had met lezen en schrijven, wilden we haar alvast een voorsprongetje geven. Ze kreeg gedurende die 4 maanden 2x per week een uur les. Effectief heeft ze misschien 3 maanden les gehad door vakanties, feestjes e.d. Kosten indicatie €20 per uur.

Onze dochters spreken nu inmiddels al hoog en breed vloeiend Engels met uiteraard een echt Amerikaans accent. Ze zijn helemaal ingeburgerd zoals je misschien ook al op onze weblog hebt kunnen lezen. Ze zijn beiden een stuk zelfverzekerder geworden, heel flexibel en vinden ons leven hier toch wel een feest. We hebben een ontzettende leuke vriendenkring (klasgenoten van Bristow Academy met aanhang) die we elk weekend wel zien voor een feestje, BBQ of een etentje waar zij dan ook mee naartoe gaan.

Skype maakt het gemis aan de opa’s en oma’s voor een groot gedeelte goed. Het andere gedeelte vullen de opa’s en oma’s zelf in door lekker lang hierheen op vakantie te komen.

Hoe zit het met de ziektekostenenverzekering?

Je moet verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten voor de duur van je visum. Een of twee jaar, afhankelijk van je visum. Je moet dit bedrag vooruit aan Bristow betalen samen met je aanbetaling. Dit is een basisverzekering waar bijv. geen tandarts inbegrepen is.

De kosten van een tandartsverzekering beginnen bij $30 per persoon per maand. Wij hebben dit helemaal achterwege gelaten omdat we allemaal een goed gebit hebben. We hebben inmiddels wel een hele goede tandartsenpraktijk gevonden waar we met kortingscoupons maar $39 p.p. hoefden te betalen voor de jaarlijkse controle inclusief 20 (!) rontgenfoto’s. Dit is Christie Dental in Titusville. De praktijk ziet er hypermodern uit en heeft twee tandartsen, zeven behandelkamers en twee mondhygienisten. In elke behandelruimte hangt een flatscreen tegen de muur en een scherm aan het plafond waar simultaan dezelfde film vertoont wordt. Je zou bijna vergeten dat je bij de tandarts bent.

Bristow regelt de aanvraag voor de ziektekostenverzekering en bij aankomst krijg je je polisnummer. Je kunt ook je Nederlandse ziektekostenverzekering aanhouden, maar dan moet je je niet uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie van je Nederlandse woonplaats anders word je automatisch uitgeschreven. Wij hebben onze verzekering nog 5 maanden aangehouden, gewoon als vangnet. Ik heb in het begin een paar medische dingetjes gehad waardoor ik naar het ziekenhuis moest hier. Ik heb alles kunnen verhalen op onze NL’se verzekering en heb alles teruggekregen.

Ben ik helemaal klaar voor de arbeidsmarkt als ik de JAA ATPL (H) bij Bristow Academy gedaan heb?

Ja en nee. Wil je off-shore gaan vliegen, dan heb je een Instrument Rating (IR) nodig. Deze kun je alleen in Europa halen omdat het JAA moet zijn. Vergis je niet in de kosten hiervan, want dat is zo maar nog eens € 35.000-40.000.  Het houdt dus niet op bij de $ 60.000 in Florida. Maar je hebt deze IR wel nodig om je ATPL(H) compleet te maken.

Als je geen ambities in het off-shore vliegen hebt, dan kun je voorlopig volstaan zonder IR. Afhankelijk van de arbeidsmarkt op het moment dat je klaar bent, kunnen je vlieguren nog een rol spelen. Tot voor kort werd er door de meeste bedrijven een minimum van 500 vlieguren gehanteerd. Maar je kan ook worden aangenomen met bijv. 250 uur. LET OP: Als je binnen 3 jaar na het behalen van je JAA CPL je IR niet gedaan hebt (op eigen kosten of gesponsord door het bedrijf waar je dan werkt) dan vervalt je ATPL(H).

Jij bent klaar in Florida, wat ga je nu doen?

Samen met een Nederlandse jongen uit mijn klas ben ik 29 september 2008 begonnen aan de JAA IR bij Bond in Engeland. Op 27 november 2008 heb ik hier mijn IR gehaald.
Er zijn verschillende bedrijven die een IR aanbieden. De meest bekende, naast Bond Airservices, zijn:

Heli Holland in Lelystad
Billund AirCenter
in Denemarken
Bristow in Gloucestershire in Engeland
Helicopter Services in Engeland

Inmiddels werk ik bij DanCopter en vlieg de EC155.

Nog vragen?

Bristow Academy wordt in Nederland vertegenwoordigd door Hans Bergsma. Hans werkt voor CHC in Den Helder. Je kunt met vragen gerust bij hem aankloppen. Zijn e-mail adres is d.bergsma@quicknet.nl

Ons e-mail adres is peter@dirgni.nl of ingrid@dirgni.nl