Spectacular helicopter landing in De Kuip

Tadaaaaa, live from The Kuip

woensdag 22 juli 2009

Voor Peter en mij is het vandaag een grootse dag. Voor Peet omdat hij de dé vlucht van het jaar mag maken: de nieuw aangekochte spelers van Feyenoord per helikopter de Kuip invliegen en op de grasmat afzetten. Voor mij omdat ik mee mag vliegen van Den Helder Airport naar Rotterdam Airport. Ik heb nog niet eerder meegevlogen in dit type, EC 155 en ook niet boven Nederland. De laatste ervaring stamt nog uit Florida in die welbekende bromvlieg, de Schweizer. De EC 155 is heel wat groter en wordt met twee piloten gevlogen.

Weather reports, weight and balance

Na het maken van de Flight Planning en het berekenen van de Weight & Balance wordt het draaiboek voor die dag even kort doorgenomen. We vliegen met zijn vieren naar RDM: Captain Edwin en Co-Piloot Peet in de cockpit, Co-Piloot Dick achterin samen met mij. Dick gaat puur mee om het in- en uitstappen van de spelers soepel te laten verlopen. Vanaf RDM vlieg ik niet meer mee want dan is het de beurt aan Feyenoord trainer Mario Been, de drie nieuwe spelers, twee base jumpers en een cameraman. Vanaf dat punt zal ik waarschijnlijk op eigen gelegenheid terug naar huis reizen.

Power on/wired, check

Om 11.45 uur lopen we richting de helikopter die buiten klaar staat. Peter begint met de Preflight Check en ik luister en kijk vol ontzag naar al die knopjes en mijn man die vingervlug alles bedient. Er komt geen eind aan. Dan begint de start up. Nog meer checks. Wat een knapperd! Om even voor twaalf voel ik de heli loskomen van de grond en klimmen we naar 500 ft. Via een prachtig uitzicht over de Noord-Hollandse kustlijn vliegen we over Zoetermeer richting de skyline van Rotterdam. Precies een half uur nadat we zijn opgestegen vanuit Den Helder, zet Peter de heli weer aan de grond op Rotterdam Airport. Met de auto zouden we hier twee uur over gedaan hebben.

Ik ben er klaar voor!

In het KLM Jet Center worden we vriendelijk ontvangen en voorgesteld aan de twee base jumpers. Zij zullen boven de Kuip uit de heli springen en aan hun kersverse Feyenoord valschermen naar beneden duikelen om naar alle verwachting op de grasmat te landen. Vervolgens komt ook Ed Splinter, de organisator en sponsor van dit evenement binnenlopen. Als we allemaal een handje hebben geschud en ik eigenlijk de enige ben waarvan voor hem niet duidelijk is wat mijn rol is (drie mannen lopen in een piloten overall en twee met een parachute) stelt hij vast: ‘’Jij bent van de TV?’’.

De drie nieuwe aanwinsten luisterend naar Ed Splinter

Als we de koffie op hebben, komt de Feyenoord afvaardiging de Business Lounge binnen. Iedereen wordt netjes aan elkaar voorgesteld en ook ik schud de handen van achtereenvolgens Mario Been, Dani Fernandez, Aleksandar Ignjatovic en Sekou Cissé. Hihi, ondanks dat ik niets met Feyenoord heb, is dit best leuk. Nadat de mannen een Safety Briefing hebben gehad, mogen ze nog even plaats nemen in de lounge. Peet knoopt een praatje aan met Fernandez, zo op het eerste gezicht de leukste speler van het stel.

Bijpraten met Dani Fernandez

Ondertussen heeft Edwin, Peet’s Captain, geregeld dat ik met Ed Sluiter mee kan rijden naar De Kuip. En nog beter: ik mag op het veld weer instappen in de helikopter. Whoohoo! Is dat gaaf of wat? Er is een strak schema en Ed moet weer terug naar de Kuip dus ik laat de mannen achter. In razendsnel tempo word ik per Porsche Cayenne naar het stadion gebracht. Deuren en poortjes gaan zonder toelichting open en voor ik het weet, hobbel ik achter Ed door de persingang naar binnen, en via de spelerstunnel naar het veld.  En dan opeens … sta je middenin een nagenoeg volle en zinderende Kuip. Wat een indruk maakt dat! Gelijk wordt er van de tribune geschreeuwd: ‘Hey lekker ding!’ Okay ….

Fe-ye-noord!

Ik mag naast de lijn plaatsnemen en ben getuige van een wedstrijd tussen oud-vedetten (o.a. Van Hooijdonk en Kiprich) en Lee Towers voordat de heli voor het eerst overscheert. Dertigduizend hoofden kijken tegen de buik van de heli aan en menig hartslag versnelt. We moeten nog een minuut of vijf wachten voordat we de twee base jumpers naar beneden zien storten. Sjemig, wat gaan die gasten hard, niet normaal. En dan is het wachten op de entree van de helikopter. De muziek schalt uit de stadion speakers en de supporters wachten ongeduldig op het hoogtepunt van deze Open Dag. En dan, precies als de zon vanachter de wolken doorbreekt, zien we de rotorbladen over het dak aankomen.

Spectaculair

Ik heb er stiekem vlinders van in mijn buik: dat is MIJN man die daar aan komt vliegen. En ik sta doodleuk bij de doelpaal te wachten voor het vak met de harde kern. Toen ik van de cornervlag naar de doelpaal liep, kreeg ik enorm gefluit achter me aan. Ze zullen vast gedacht hebben: welke spelersvrouw is dat?

Daar is 'ie dan: Peet zit rechts
Foto: Carl Klaassen

Links onderin kom ik het veld oplopen
Foto: Carl Klaassen

De PH-EQU op de Feyenoordse grassprieten

Fantastisch gezicht met zo'n volle tribune op de achtergrond

Als de mannen van Feyenoord één voor één zijn ‘uitgeladen’, is het de beurt aan mij. Ik mag als enige nu weer instappen, hihi. Edwin wil gauw weer weg, dus ik moet als een haas mijn gordels vastmaken. Ik probeer ondertussen ook nog snel even een foto te maken vanuit dit nieuwe gezichtspunt. Dat gaat maar net, want Edwin gooit ‘m aardig de bocht om.

Ik zit achterin nog bij te komen van alle indrukken en met een grijns van oor tot oor na te genieten. Wow, wat een belevenis! Terug vliegen we weer langs de kust en het toeval wil dat Noa en Esmée op dat moment samen met Opa en Oma Jackie op het strand zitten en ons ook voorbij zien vliegen. ‘Was jij dat Pap?’ vraagt Noa trots achteraf.

Blik op het strand bij Schoorl en Camperduin

Als ik denk dat we alles gehad hebben en bijna gaan landen op Den Helder Airport, krijgt Edwin het nog even op zijn heupen. Na toestemming van de luchtverkeersleiding, raust hij met 320 km per uur op ongeveer 10 meter hoogte over de startbaan (tegen het verkeer in) en gooit de heli na weer wat klimmen naar links. Ik hang in mijn gordels en schud heen en neer. Als dat geen goede afsluiter is voor vandaag, weet ik het ook niet meer :)

http://www.youtube.com/watch?v=uAG91IXmi1o

http://www.youtube.com/watch?v=cA73km4XbHk

21 Responses to “Spectacular helicopter landing in De Kuip”

 1. Mam (& Mars) Says:

  Wat is dat gaaf allemaal!! Maar na alles wat jullie er voor hebben moeten doen, is dit een prachtige en welverdiende dag!! En ook ik zit vol trots naar de foto’s te kijken en het bijbehorende verslag te lezen. Fantastisch Ingrid! Ik heb ervan genoten hoor. En wat een knappe co-piloot! xx

 2. (Mam &) Mars Says:

  Tsja……..hele bijzondere ervaring……..misschien kan ik nog solliciteren bij Feyenoord………..zou jij dan weer……….?? Mooie foto’s en ook die van Noa en Esmee op het strand………. :-) ….had ze wel willen horen toen jullie overvlogen.
  Marcel

 3. Edward Says:

  Wat een verhaal zeg! Ge-wel-dig! :D Erg leuk ook dat er filmpjes van zijn dat je Ingrid daar ziet staan en in ziet stappen. Deze is ook goed

 4. Monique Says:

  Wat een geweldig verhaal. Wist je dat wij die knappe piloot ook kennen en z’n meissie ook ( je zou het niet gek doen als voetballers vrouw! )
  xxxxx Mniekie

 5. Martijn, Esther & Tijn Says:

  Wooooooooooooooooow hier is vast menig mens jaloers op! Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik het las (hormonen doen soms nog goed hun werk).
  Geweldig!! Hoe stoer is dat dan!!!
  Kunnen wij mooi zeggen dat wij degene kennen die in die helikopter vloog!!!:-)

 6. Tonny & Marilyn Says:

  Peet,

  Wat is dit nou? Vlieg je gewoon naar de verkeerde club, en dat terwijl je roots toch onder de rook van het Forepark liggen. Come on The Hague!!!

  Dat was nog even de ADO-supporter in me, echt gaaf natuurlijk! Keep up the good work! En we moeten snel weer eens afspreken… Is er een Carrabba’s in de buurt van Bergen NH :-)

  Groeten vanuit St. Pete Beach (what’s in the name?), Florida.

  T&M

 7. jacco Says:

  Hai, never a dull moment with you guys. Zo, maak je nog eens wat mee.
  Dat base-jumpen uit zo’n heli lijkt me wel wat.
  Je verhalen lezen makkelijk weg
  groetjes uit Vlaardingen

 8. Ineke Says:

  Wat ontzettend leuk, en dat jij meemocht Ingrid, fantastisch. Ik zou ook trots zijn op zo’n echtgenoot. Ik ben trouwens ook trots hoor op zo’n knappe co-pilootneef en knappe nicht die het hele verhaal zo boeiend beschrijft. Vliegen is een vak apart, maar zo schrijven ook, vind ik.
  Veel liefs, Ineke

 9. Opa Jackie Says:

  we hebben natuurlijk al het mondelinge verslag gehoord van dit avontuur maar het is wel heel spannend om het allemaal mee te maken
  ik zou maar eens aan een boek beginnen Ingrid
  De titel heb ik al “De avonturen van Petertje Bel”

  Mam/Pap

 10. johnny Says:

  leuk dat je mij ook even gebeld hebt of ik mee wilde!!!

  ongelooflijk gaaf weer!!

 11. Hans Says:

  Whaaaaaaaaaaa … Vet! Duidelijk een heel stoer geschreven stuk over een nog veel stoerdere ervaring natuurlijk. En gewoon allebei in de heli hihi..

 12. Esther Says:

  Wauw, wat zullen jullie genoten hebben van deze speciale dag! Ik ben trots op jullie allebei! Superleuk verslag en hele vette foto’s! Peet, die foto van jou in de heli in de Kuip zou ik inlijsten :) Ik ga dit verhaal van de week eens delen met onze buren; het hele gezin is diehard Feyenoord-fan! Die zullen vast ook op de open dag zijn geweest, hihi.

  Dikke kus, Esther

 13. Esther Says:

  p.s. Dat filmpje dat Eddie heeft gevonden, zie de link in zijn reactie, is ook erg gaaf!

 14. Freerk Wichers Says:

  heel erg vet he!!!

  ik heb in tijden jullie blog niet gezien (keine zeit zullen we maar zeggen), en dan kijk ik een keer en dan heeft Peter mijn helden in zn heli….!!!!!
  nou nou nou, zeg!
  heel erg cool om te zien!

  en ingrid een beauty queen, helemaal goed!

  bon chance!!

  rik

 15. MArije Says:

  Fantastisch! Wat een verhaal. What’s next?
  Filmsterren, presidenten, koningin?
  Waar 2 jaar Florida allemaal niet goed voor is.

  Knap hoor!
  MArije

 16. Rene Peters Says:

  Hé super leuk joh. Ik heb als feyenoord fan de presentatie wel gezien maar niet zo op de helikopter gelet dus ook jullie niet gezien.

  Groetjes René,Bea en de kinderen

 17. Mirjam van Bohemen Says:

  Hoi Ingrid en Peter,

  Tjonge, wat een gaaf gebeuren! (…ook al ben ik niet voor Feyenoord…) Een heel avontuur. En wat gaaf, Ingrid, dat je mee mocht vliegen. En het stukje wat je niet in de helicopter mocht, vloog je in een Porche, ook gaaf!
  Zelf heb ik vanavond gehoord waar mijn volgende avontuur, als expat, mij heen zal brengen…. Ik kreeg vanavond te horen dat ik, als ‘outreach nurse’ naar Papua Nieuw Guinea ga. Mijn volgende avontuur (en hardwerken) voor ‘Artsen zonder Grenzen’ ….

  Groeten uit Gouda,
  Mirjam (een oud buurmeissie van Peet)

 18. annelies Says:

  Hi Lieffies,

  Even niet opletten en er is weer van alles gebeurd !
  Spectacular !!! Dat is nog zacht uitgedrukt. Wat een heerlijk verhaal weer. Jullie hebben toch een avontuurlijk leventje zo met z’n allen. Wat moeten jullie je trots gevoeld hebben. Zoiets maak je niet zomaar mee…..
  We hopen jullie snel weer te zien, want het is weer veeeeeeeeeel te lang geleden.

  Dikke kus,
  Lies, Niels, Sophie & Roosje

 19. Frank Says:

  Mega cool man…jullie kunnen ape trots zijn op wat je allemaal bereikt hebt!

  Frank

 20. rodney Says:

  Hey P & I,

  Ik kom toevallig op deze site en zie wat voor gave dingen jullie doen. Echt tof dat het zo succesvol is. Hoop jullie snel weer eens te spreken!

  Groeten rodney

 21. Mandy Says:

  Heey Ingrid en peter, wat een geweldige ervaring moet dat zijn geweest! Helaas waren we er niet, druk weer met andere dingen. Ik vond het heel leuk om te zien en te lezen. Ik ga lekker uitsloven bij Feyenoord vanavond haha!!

  Liefs Mandy