Pilot-in-Command Peters and Co-Pilot Peters

samen_helivlucht_maart_08.jpg

Vandaag was het dan eindelijk zover voor mij (mijn eerste helikoptervlucht) en voor Peter (zijn eerste passagier). Na alle ‘preflight checks’ mocht ik dan aan boord komen. Gewapend met een headset, camera en mijn allerbeste humeur stapte ik in. ‘Sjemig, dat is ook niet groot!’ was mijn eerste gedachte. Ik moest voorzichtig gaan zitten terwijl Peter me een korte uitleg gaf over de bediening die ook aan mijn kant zit. Links zit een soort handrem en tussen mijn benen een soort versnellingspook en tot slot bij mijn voeten twee pedalen (gas en rem?). Ik kreeg al visioenen dat ik natuurlijk overal tegen aan zou stoten of achter zou blijven hangen terwijl wij met de helikopter in duikvlucht naar beneden zouden storten.

Na een, voor mij bekende, conversatie met de luchtverkeersleiding mochten we dan vertrekken. Ik heb een paar maanden geleden namelijk de meest voorkomende radio calls geoefend met Peter. Dus ik herkende het vakjargon wel, maar was toch wel onder de indruk van ‘mijn’ piloot. Wat klonk dat stoer zeg!

samen_helivlucht_airborn.jpg

Eenmaal in de lucht was het fantastisch. Wat een unieke belevenis en dan te bedenken dat mijn Prins op de Witte Helikopter hier gewoon zijn werk van gaat maken. Ik verbaasde me wel over hoe druk hij het heeft in de lucht. Niet dat ik een beeld had dat hij al duimen draaiend van het uitzicht aan het genieten zou zijn, maar toch. Steeds van radio frequency verwisselen, aankondigen dat je in een andere air space gaat, meters nalopen, de luchthaven aankondigen dat je eraan komt, nogmaals aankondigen dat je nu echt heel dichtbij bent, toestemming vragen om te landen, meters weer nalopen, op je ‘knee board’ de juiste kaart en luchthavengegevens hebben, landen, weer contact met de toren etc. Mij in de gaten houden als ik foto’s aan het maken was (’Sorry lieverd, zat ik weer tegen de hendel aan?’) en we daardoor rare manoeuvres maakten. 

We hebben een tussenlandig gemaakt op Melbourne International Airport. Nou ja, landing. Het werd uiteindelijk een ‘touch and go’ omdat er luchtverkeer achter ons zat. Hieronder de final approach, zoals dat zo mooi heet.

samen_helivlucht_melbourne_afstand.jpg

samen_helivlucht_melbourne.jpg

samen_helivlucht_melbourne_upclose.jpg

Hierna zijn we doorgevlogen naar Cocoa Beach en hebben zo langs de kustlijn over het strand gevlogen. Dat is nog veel leuker dan midden over het land. Ik mocht een stukje met de ‘versnellingspook’ sturen terwijl Peter de andere instrumenten bediende. Zonder dat ik het in de gaten had, klommen we gelijk een flink aantal feet. Oeps! Toen een bochtje draaien…. dat zag er van beneden vast uit of alsof ik te diep in het glaasje had gekeken.

samen_helivlucht_cocoabeach.jpg

En toen waren we na een vlucht van 1h24 weer terug op de grond. Nog een keer, nog een keer ….

 samen_helivlucht_ktix.jpg

Ik heb heel veel foto’s gemaakt en ook 3 filmpjes. De foto’s zal ik uploaden naar de Gallery. Van de filmpjes zal Peter 1 filmpje maken, deze volgt dan nog.

15 Responses to “Pilot-in-Command Peters and Co-Pilot Peters”

 1. Peterrr Says:

  Het was heerlijk samen met de Kiki vliegen! We gaan dit gauw nog een keertje over doen. Wie volgt? :)

 2. Hans Says:

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA WIJ WILLEN!!!

  Wat ontzettend stoer en wat een mooie foto’s!! Whaaaa IK WIL NU WEG! Ja, ik heb overdreven veel hoodletters, maar ik word een beetje enthousiast :)

  Onwijs gefeliciteerd!

 3. Estherrrr Says:

  Cooooooolll zeg!!! Geweldig dat jullie dan ‘gewoon’ lekker met z’n tweetjes door het luchtruim rondtoeren! Fantastisch! Ik ga ook heeeeel graag een keertje mee. Kan ik alvast op de wachtlijst??? ;)

 4. marije Says:

  Wat ziet dat er stoer uit. Als Frank mij iets laat zien van z’n werk dan kijk ik naar een computer met cijfertjes. Is helemaal niet zo stoer als jullie.

 5. Oma Balos Says:

  Hi lieverds, daar ben ik weer! Wat ontzettend leuk om te zien en Ingrid wat heb je er weer een leuk verhaal van gemaakt! En mijn tijd komt nog wel, als je t.z.t in Europa gaat vliegen Peet! xx

 6. Esther&Martijn Says:

  Hey wat gaaf dat Ingrid nu eindelijk mee mocht. Echt stoer!
  Is het niks voor Ingrid? Zo’n opleiding?? ;)
  Mooie foto’s ook zeg zo van boven:) Wanneer komen jullie eens naar vlaardingen? hihi

  Groetjes
  martijn en Esther

 7. mam Says:

  fantastisch wat een mooie fotos en dat jij al gestuurd hebt Ing.
  Papa vraagt wanneer jullie eens naar Vlaardingen komen vliegen.
  maarrr mischien heel mischien bij zestien hoven????????
  heerlijk dichtbij.

  Pap en mam

 8. Pap Says:

  Peter ik zou maar uitkijken met zo`n co pilot voor je het weet maakt ze een looping

 9. Johnny Says:

  SUPERRRRRRRR zeg hé…..
  klasse hoor Ingrid, je moet het maar durfe om naast die mafkees in te stappen :) sirieus….. super!!!, ik zal ook wel wille………

 10. Elmer Says:

  Super voor jullie dat je nu eindelijk even samen mochten vliegen.
  Weten jullie meteen waarvoor jullie het doen.

 11. Leontien Says:

  Wat ziet dat er gaaf uit zeg!! Hoop dat over een paar weekjes als wij langs komen het weer dit ook toelaat zeg!! En dan denk ik dat ik beter mee kan dan hans, die stoot met zijn lange lijf natuurlijk tegen die handrem aan enz.

 12. Hans Says:

  Tssss :)

 13. La France Says:

  Heeeeeeeeeeeel erg stoer verhaal.
  Jullie zien er ook veel te blij uit op de fotos. Erg cool!

 14. Kasper Says:

  Jahoor, Ik wil wel, Oranjestraat 52 Ijmuiden, kom je me halen?

  Greets Kas

 15. Martin en Jasinka Says:

  Een onwijs leuke site!Ik zie dat jullie het gigantisch naar jullie zin hebben.
  Erg gaaf hoor.
  Wanneer komen jullie met de heli naar Brabant?Je kan bij ons achter zo landen hoor.

  groetjes
  Martin en Jasinka